تفسیر عکس هوایی و قدمت بنا

متا دیسکریپشن (Meta Description): قدمت بنا توسط عکس های هوایی و کارشناسان تعیین می شود، تفسیر عکس هوایی برای بررسی قدمت بنا، انواع عکس هوایی برای تعیین سن ساختمان

تفسیر عکس هوایی و قدمت بنا

یکی از کاربردهای مهم عکس های هوایی تفسیر و شناسایی عوارض و تعیین قدمت بنا است؛ معمولا تفسیر عکس هوایی توسط کارشناسان در سازمان های منابع طبیعی و جهاد کشاورزی در رابطه با تغییر کاربری اراضی کشاورزی انجام می شود. عکس برداری هوایی یا فتوگرامتری اولین بار در سال 1332 توسط سازمان نقشه برداری از بسیاری شهرها و نقاط مختلف کشور صورت گرفت. در عکس هوایی از یک منطقه تمام عوارض و بناها با دقت زیاد قابل بررسی است این کار با کمک هواپیمای کوچکی به اسم پهپاد انجام شده و به دو صورت عکس هوایی آنالوگ و عکس هوایی دیجیتال عکس برداری انجام می شود. در این مطلب به طور مفصل در مورد قدمت بنا از طریق تفسیر عکس هوایی صحبت می کنیم.

تفسیر عکس هوایی چیست و چگونه انجام می شود؟

همان طور که گفتیم عکس برداری هوایی برای شناسایی عوارض و به دست آوردن اطلاعات و تعیین حد و حدود از روی این عکس ها انجام می شود؛ در این عکس ها کارشناس نقشه برداری باید در هنگام تفسیر عکس هوایی به اصول هندسی و اندازه گیری ابعاد شامل طول، عرض، ارتفاع و مساحت توجه ویژه‌ای داشته باشد. همچنین برای تفسیر عکس های هوایی باید از مقیاس عکس، سال و ساعت عکس برداری اطلاعات کامل را به دست آورد. برای شناسایی و تفسیر عوارض و قدمت بنا از علائم و معیارهای گوناگونی استفاده می شود که مهندسان و کارشناسان این حوزه باید به خوبی با کاربرد آن ‌ها آشنا باشند. 

اصول تفسیر عکس های هوایی

برای تفسیر عکس هوایی نیاز به تجربه زیاد است؛ اما برای این کار باید اصولی به شرح زیر را رعایت کرد.

1. عمق و ارتفاع عوارض توسط دید استریو و استریوسکوپ

با کمک دید سه بُعدی امکان بررسی کامل عوارض از روی عکس های هوایی وجود دارد؛ در عکس برداری هوایی برای اینکه دید سه بُعدی منطقه همپوشانی وجود داشته باشد بین عکس ها حداقل همپوشانی 60 درصد است.

2.موقعیت دقیق منطقه

مختصات مکان اولین فاکتور برای بررسی عکس های هوایی است؛ برای تعیین مختصات منطقه و ثبت تصاویر هوایی امکان استفاده از روش های نقشه برداری مثل جی پی اس وجود دارد.

3. شکل اشیا و عوارض

عوارض ساخته شده توسط عوامل انسانی برای مثال جاده‌ها در یک منطقه دارای خطوط مستقیم و شکلی منظم است؛ اما عوارض دستکاری شده مانند باغ ها و جنگل‌ها معمولا پیچیده و غیر قابل تشخیص هستند. یکی از موارد مهم در هنگام تفسیر عکس هوایی عوارض که باید به آن دقت کنید ارتفاع عوارض است که با کمک استریوسکوپ و دید برجسته بینی این کار بسیار راحت خواهد بود.

4.بافت منطقه

برای تشخیص بافت منطقه در عکس های هوایی باید از شکل، سایه و رنگ و سایر عوامل کمک گرفت؛ دقت نمایید که بافت عوارض می تواند شکل عوارض خطوط کناری را مشخص کند که کمک زیادی به اصول تفسیر عکس هوایی می کند. نکته مهم اینکه در بافت هر چه مقیاس کوچک شود فاصله هواپیما از زمین افزایش می یابد و قدرت تشخیص بافت کاهش پیدا می کند؛ زیرا در کناره های عوارض جزئیات کمتری قابل تشخیص خواهد بود.

کاربردهای عکس های هوایی

در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی استفاده از عکس های هوایی نیز اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده اند؛ یکی از کاربردهای مهم این عکس ها در شناسایی قدمت بنا است. همچنین تفسیر عکس هوایی در زمینه های مختلفی همچون تعیین حدود اراضی و ثبت اسناد و املاک کمک زیادی به مهندسان و کارشناسان در حوزه می کند. برای مثال در صورتی که در مورد زمین های کشاورزی بین کشاورزان اختلافی به وجود آید کارشناسان و افراد متخصص از سوی جهاد کشاورزی اقدام به تفسیر عکس های هوایی منطقه مورد نظر نموده و اختلاف به وجود آمده را بر طرف می کنند.

 در مورد تعیین قدمت بنا و حدود ملک باید عکس های هوایی تفسیر و بررسی شوند و سپس گزارش و مشاهدات انجام شده به امضا و مهر کارشناسان برسد تا رسمیت پیدا کرده و بتوان قدمت بنا و حد و حدود آن را به عنوان مدرک قانونی و رسمی به سازمان های ذی‌ربط ارائه دهید. در ادامه به بررسی چند کاربرد مهم عکس های هوایی می پردازیم.

1.تفسیر عکس ماهواره ای اراضی ملی

اراضی ملی به زمین هایی گفته می شود در اختیار محیط زیست، جهاد کشاورزی، سازمان منابع طبیعی و دولت هستند و روی آن‌ ها هیچ تغییری صورت نگرفته و به صورت بکر و طبیعی محافظ شده اند. زمانی که اراضی اشخاص جزو اراضی ملی شناخته می شوند از دسترس فرد خارج شده و به دولت تعلق می گیرند. در صورتی که افرادی بهاین رای اعتراض داشته باشند باید اقدام به ثبت اعتراض خود نمایند و توسط کارشناس رسمی مدارکی شامل نقشه یو تی ام و گزارش تفسیر عکس هوایی و ماهواره‌ای از اراضی مدنظر تهیه شود.

2.عکس های هوایی برای جانمایی بنا

در برخی مواقع که مرز بین دو بنا که با استفاده از سنگ چینی، فنس و دیوارکشی مشخص شده است از بین برود افراد باید از عکس هوایی برای تعیین دقیق حد و حدود ملک خود استفاده کنند. در زمان های مختلف عکس های هوایی با کمک هواپیما و ماهواره از سطح زمین تهیه می شود که این عکس و تفسیر آن‌ها به عنوان مدرک و دلیلی برای حل اختلاف ملک و جانمایی بنا و وجود و عدم وجود ملک و بنا قابل ارائه هستند.

3.عکس برداری هوایی برای اداره ثبت

کاربرد دیگر تفسیر عکس هوایی که توسط کارشناسان رسمی انجام می شود استفاده در امور ثبتی است؛ همان طور که می دانید اسناد قدیمی بر اساس نقشه های ثبتی دهه های 30 تا 50 صادر شده و برای این املاک و بناها طبق این نقشه ها پلاک تخصیص داده شده است. کارشناسان با کمک عکس های هوایی قدیمی و آنالوگ می توانند حقایق بیشتر و دقیق تری را در امور ثبتی و نقشه برداری به دست آورند؛ این عکس های هوایی به طور دقیق وضعیت یک منطقه را در سال، ماه و ساعت مشخص ثبت می کنند.

نکته مهم در تفسیر عکس هوایی

تفسیر و بررسی عکس های هوایی باید توسط کارشناسان رسمی با دقت و بر اساس استانداردهای لازم انجام شود؛ زیرا رای نهایی دادگاه متاثر از تفسیر و نظر نهایی کارشناسان رسمی است و می تواند کمک زیادی به حل اختلاف امور ملکی نماید. کارشناس رسمی دادگستری که تجربه کافی در زمینه تفسیر عکس هوایی داشته باشد می تواند در مورد عکس های انالوگ نظر کارشناسی دقیق و قابل قبولی داشته باشد و طی بررسی وضعیت یک بنا در دوره های مختلف قادر است دید بصری کافی در مورد ملک مورد نظر به دست آورده و نظر کارشناسی معتبری را ارائه نماید.


 

 

 

آشنایی با انواع عکس هوایی

دو روش عکس برداری هوایی شامل عکس برداری رقومی و آنالوگ است که هر یک از این روش ها دارای مزایا و معایب و تفاوت های خاصی هستند. نکته مهم اینکه عکس برداری رقومی پیشرفته تر و به روزتر از روش عکس برداری آنالوگ است در ادامه با این روش ها آشنا می شویم.

1.روش عکس برداری هوایی رقومی

در طی سالیان گذشته عکس برداری هوایی پیشرفت های شگرفی کرده و روش های جدید و رقومی آسان‌تر و دقیق‌تر جای روش های قدیمی را گرفته اند. مزایای عکس برداری رقومی نسبت به آنالوگ بیشتر است و در این روش امکان ذخیره تعداد بیشتری عکس وجود دارد. زمانی که عکس های هوایی بیشتری از یک منطقه یا بنا تهیه شود می توان بهتر و دقیق‌تر عکس های گرفته شده را تفسیر کرد. در عکس برداری رقومی محدودیتی در ابعاد نگاتیو وجود ندارد و با تقویت عدسی می توان عکس های هوایی با رزولوشن و کیفیت بالاتری گرفت. همچنین در این نوع کس برداری هوایی محدوده دید وسیع تری برای عکس برداری وجود داشته و با افزایش محدوده دید و پوشش دهی عکس برداری هوایی تفسیر عکس هوایی راحت تر و سریع تر قابل انجام است.

2.روش عکس برداری هوایی آنالوگ

در روش عکس برداری آنالوگ که از ابتدایی ‌ترین روش های عکس برداری هوایی است دوربین زیر پهپاد بسته می شد و پهپاد می توانست از منطقه عکس بگیرد. این روش نسبت به روش رقومی دقت کمتری دارد؛ بنابراین برای تفسیر عکس هوایی و بررسی قدمت بنا استفاده از روش عکس برداری رقومی پیشنهاد می شود.

راه های تشخیص سن و قدمت بنا

در دعاوی حقوقی برای تشخیص وضعیت ملک و قدمت بنا قاضی دادگاه به کارشناس نقشه برداری دادگستری راه و ساختمان دستور صدور قرار کارشناسی را می دهد. در این شرایط کارشناس از طریق به کارگیری راههای تشخیص قدمت بنا اقدام به ارزیابی ملک می کند و گزارش مکتوب آن را با مهر و امضای خود تایید نموده و به دادگاه ارائه می دهد. در ادامه به بررسی انواع روش های تعیین بنا می پردازیم.

1.تشخیص قدمت واقعی بنا

بر اساس نظر متخصصان حوزه ساخت و ساز مبنای سن واقعی بنا تاریخی است که برای اولین بار پی ریزی و فونداسیون سازه ساختمان تشکیل شده و جواز ساختمانی را دریافت کرده اند. تعیین قدمت واقعی بنا برای بانک ها و موسسات اعتباری بسیار مهم است؛ زیرا از نگاه کارشناس بانک قدمت واقعی بنا با زمان اعطای تسهیلات بانک برای ساخت بنا یکسان خواهد بود.

2. تعیین سن بهره ‌برداری بنا

تعیین سن بهره برداری بنا یکی دیگر از روش های تشخیص قدمت بنا توسط کارشناسان راه و ساختمان است برای این کار باید اطلاعات دقیقی در مورد تاریخ مجوز پایان کار، سند قطعی ملک و صورت مجلس تفکیکی کسب کرد. در این صورت می توان سن سندی ساختمان را از طریق انطباق تاریخ جواز ساختمانی با تاریخ نصب انشعابات بنا به دست آورد.

3. عکس برداری هوایی برای بررسی عوارض و قدمت بنا

با کمک عکس برداری هوایی می توان با دقت خوبی قدمت بنا را تعیین نمود و به بررسی عوارض منطقه پرداخت؛ افرادی که در مورد املاک و بناهای خود با مشکلات حقوقی مواجه می شوند می توانند به کارشناسان مربوطه جهت بررسی عوارض و تعیین قدمت بنا مراجعه نمایند. برای مثال نیاز به اثبات غیر موات بودن اراضی است و این موضوع فقط با اثبات وجود بنا در آن منطقه ثابت می شود. برای اثبات این امر بایدی عکس های هوایی منطقه مورد نظر توسط کارشناسان مربوطه تفسیر شوند و اطلاعات مورد نیاز برای ثابت کردن غیرموات بودن اراضی از عکس ها استخراج گردد. در برخی مواقع نیاز به تعیین موات بودن اراضی است که طریق تفسیر عکس هوایی و تعیین قدمت عکس ها مشخص خواهد شد که در منطقه مربوطه اراضی بنا بنا وجود دارند یا ندارند.

4. مشاهده و بررسی قبض برق برای تعیین  قدمت بنا

در اختیار داشتن و بررسی قبض برق بنا یکی از کاربردی ترین و راحت ترین تشخیص قدمت بنا است؛ زیرا در این قبض تاریخ نصب کنتور برق وجود دارد و تا 90 درصد این روش برای تعیین سن بنا کاربردی بوده است.  10 درصد خطای این روش مربوط به خرابی کنتور و تعویض آن است که تاریخ نصب کنتور جدید نیز در قبض برق درج می شود. در این حالت کارشناسان در تعیین قدمت بنا دچار اشتباه می شوند؛ اما در سال های اخیر سایت https://tbtb.ir  توسط اداره برق استان تهران راه اندازی شده که افراد با وارد کردن شناسه قبض و شماره پرونده می توانند به اطلاعاتی شامل تاریخ قرارداد، نام مالک، تاریخ اولین نصب کنتور، تعداد دفعات کنتورهای تعویضی، صورت حساب، میزان مبلغ بدهی دسترسی پیدا کنند.

5.تعیین قدمت بنا با مراجعه به شهرداری

مراجعه حضوری به شهرداری منطقه‌ای که ملک و بنا قرار دارد از دیگر روش های شناسایی قدمت بنا است که فرد می تواند با ارائه مدارک ملک، اطلاعات مورد نیاز خود از جمله تاریخ صدور جواز ساخت، پلاک ثبتی و نام مالک را از شهرداری دریافت کند.

جمع بندی

تعیین قدمت بنا امروزه با روش های بسیاری قابل انجام بوده که یکی از معتبرترین و کاربردی‌ترین روش ها استفاده از عکس های هوایی است. با کمک تفسیر عکس هوایی کارشناسان به اطلاعات مهم و کاربردی در مورد بنا و جانمایی آن دست پیدا می کنند؛ در این مطلب اطلاعات مفیدی را در رابطه با قدمت بنا با عکس های هوایی در اختیار شما قرار داده شد.

۵
از ۵
۱ مشارکت کننده